ГПД 1 класів   



Тема:

"Символіка пасхального яйця"


Даруючи великоднє яйце, можна без слів побажати здоров'я, довголіття і навіть у коханні зізнатися. Це для етнографів яйце — предмет наукових досліджень та суперечок, а для нас із Тобою — цінний сувенір, традиційний подарунок на Пасху.
Кольори
Пасхальне яйце, пофарбоване в червоний колір, означає любов, життєрадісність, надію на весілля. Та найперше — це символ пролитої крові Христа, головного винуватця свята.


Чорний колір означає ніч, після якої неодмінно наступить ранок, смерть, за якою слідує відродження.
Зелений — колір весни та натхнення, символізує відродження природи, буяння трав, звільнення від хвороби.
  
Білий та чорний кольори на писанці — повага до померлих, вдячність духам за захист від темних сил.
  


Жовтий символізує місяць, зорі, тепло та сонце. Писанка жовтого кольору втілює мрії про багатий урожай.

Блакитний — колір здоров'я та сил. Символізує повітря (небо).



Відтінки коричневого символізують матінку-Землю, її родючість, потужність та життєдайну силу.

Поєднання 4-5 кольорів на писанці означає побажання сімейного щастя, затишку, миру, злагоди, успіхів та здоров'я.


                                                             Символіка візерунків
Найчастіше на писанці зображають сонце, що означає прихід весни, оновлення життя, звільнення від пітьми. Для християн Бог — немов сонячне світло, з ним пов'язане все краще, що є у житті.


Хрест — це чотири сторони світу, чотири вітри; символічне зображення птаха в польоті. Іноді хрестом позначали сонце. В християнстві хрест — символ земних страждань, смерті та воскресіння.


Тринінг (ламаний хрест) — зображення фігури з трьома кінцями, означає схід, рух протягом дня та захід сонця. Якщо кінці тринінгу загнуті за напрямом руху сонця — це позначення чогось доброго, світлого, якщо ж навпаки, показують протилежний сонцю рух, — позначають щось зле та нехороше.


Зірка — одвічний символ любові, сонця та вранішньої зорі. Якщо Тобі подарують писанку з зіркою, знай, це зізнання в коханні. Візерунок зірки вміщує зображення прямого та навскісного хрестів, правосторонню та лівосторонню свастику.


Берегиня (богиня Мокош) — жінка з піднятими догори руками, яких може бути дві, чотири, а то й шість. Володарка неба, мати всього живого, символізує родючість природи, материнство, є джерелом життя та смерті.


Існує вірування, що зображені на писанці коні, олені носять по небу сонце. Через те, що їх шлях лежить на захід, в країну мертвих, їх вважали тваринами, що супроводжують душі померлих людей у потойбіччя.


Дерево миру (вазон) поєднує в собі символіку трьох братів: Сонця, Місяця і Дощу. В цьому знакові об’єднуються три світи: підземний, земний і небесний.
Меандр (кривулька) — символ води та вічності. А ще з допомогою меандра на писанці позначали Змія — бога води та землі. Даруючи яйце з таким знаком, бажали приплоду тварин.
Трикутники з гребінцями та грабельками позначають водну стихію: хмари та дощі, які поливають майбутній урожай.
Заштриховані ромби і квадрати означають зоране поле.
Часто писанку прикрашають зображення людей, тварин, риб та птахів.
Фантазія народних умільців безмежна, і кожен вкладає у візерунок свій сенс.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога